Varmare klimat gör att fler kyltekniker behövs

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på kyl- och värmepumptekniker är redan stor och branschen står inför en rejäl utmaning om klimatet blir allt varmare. Anläggningar behöver bytas ut till större och mer effektiva.

Kyla är viktigt för att flera samhällsfunktioner ska fungera. Förutom till livsmedel behövs kyla inom till exempel sjukvården och industrin. Men kyl- och värmepumpsbranschen har svårt att rekrytera tekniker och intresset för utbildningarna är lågt.

– Jag tror att många inte vet om att jobbet finns. Och det är först när man jobbar inom det här som man förstår vilket intressant och viktigt yrke det är, säger Henrik Brengesjö från Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Henrik Brengesjö, Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Foto: SVT

Energieffektivisering

Han säger att det inom en femårsperiod kommer att behövas runt 3 000 fler kyltekniker. Ett varmare klimat är en anledning.

– Skulle det bli varmare innebär det att alla kylanläggningar som finns behöver större kapacitet. Och det betyder att många behöver bytas ut och att mer service behvös.

Och tekniken för att energieffektivisera kyltekniken finns redan, säger Henrik Brengesjö.

– Vi kan minska världens energianvändning med 10 procent bara på kylanläggningarna i världen och det är inte många så små branscher som vi, som kan göra så stor skillnad för energiminskningen.

Så tekniken finns men det behövs fler som kan den?

– Ja, precis.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.