Många sökte sig till stranden vid Åsabadet i Taberg under fredagen. Men det finns en hel del att tänka på under varma dagar som dessa. Hör mer i klippet. Foto: Kristin Renulf / SVT

Värmeböljan – det här ska du tänka på

Uppdaterad
Publicerad

Supervärmen är här och SMHI varnar för en längre period med höga dygnstemperaturer i hela Götaland. Och värmen kan innebära fara för vissa grupper om inte försiktighet iakttas.

Eftersom värmeböljor blir allt vanligare har Region Jönköpings län tagit fram en handlingsplan. Nyligen har den behövt revideras på grund av coronapandemin.

– Det finns ett nytt råd och det gäller fläktar. De ska inte användas i gemensamma utrymmen på grund av risk för smittspridning, säger Ulf Österstad, distriktsläkare i Norrahammar.

Informationen har förmedlats ut till alla ansvariga för hemtjänst och hemsjukvård i samtliga kommuner i länet.

Särskilt utsatta

Några ytterligare råd som regionen ger är att dricka mycket vatten, söka skugga och ta det lugnt. Och för flera grupper kan värmen vara särskilt farlig exempelvis äldre, gravida, små barn, eller personer som använder vätskedrivande mediciner eller antidepressiva läkemedel.

– Sjuka personer som har lite reserver kvar i sina organ kan bli svårt sjuka. Äldre och små barn har mycket mindre marginaler.

Hör mer från Ulf Österstad och strandbesökare i klippet ovan.

Särskilt sårbara riskgrupper

• Äldre

• Personer med kroniska sjukdomar så som astma, hjärt-kärl sjukdom, KOL, diabetes, demens och njursjukdom, med flera.

• Personer med funktionsnedsättning

• Små barn och gravida

• Personer som använder vissa mediciner till exempel vätskedrivande eller antidepressiva läkemedel och neuroleptika.

Källa: Region Jönköpings län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.