Hör hygienombudet Marina Amnebrink i Värnamo berätta om sitt arbete med hygienrutinerna på Luddö vårdbostäder i Värnamo. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Värnamo jobbar rätt med hygienrutiner

Publicerad

Värnamo är en av de kommuner som börjar få ordning på hygienrutinerna bland vård- och omsorgspersonalen. Bland annat har de hygienombud på alla arbetsplatser som mäter hur personalen sköter rutinerna.

Ett av över hundra hygienombud i Värnamo är Marina Amnebrink på Luddö vårdbostäder. Hennes uppgift är att på arbetsplatsen lyfta hygienfrågorna bland sina kollegor och göra mätningar två gånger per år på hur hygienrutiner och klädregler efterlevs av personalen.

– Jag tycker det är ett väldigt roligt och viktigt uppdrag eftersom det handlar om att minska risken för smittspridning, säger Marina Amnebrink, hygienombud.

Corona Jönköping

Stöd till hygienombuden

En orsak till att Värnamo kommun jobbar bra med hygienfrågorna är att hela förvaltningen drar åt samma håll.

– Utan chefernas stöd till oss hygienombud hade det inte fungerat, säger Marina Amnebrink.

Ni hade en efterlevnad på 70% av hygienrutiner och klädregler i höstas, hur ser du på det resultatet?

– Självklart vill vi hela tiden bli bättre även om hundra procent nog är omöjligt att nå, säger Marina Amnebrink.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet