Foto: Johannes Tolf

Värnamo säger ja till nya järnvägen

Uppdaterad
Publicerad

Värnamo är först ut bland berörda kommuner att sluta en överenskommelse med sverigeförhandlarna.

Idag skedde första handslaget i Sverigeförhandlingen och Värnamo är först ut. Det betyder att kommunen och Sverigeförhandlarna är överens om att höghastighetsjärnvägen ska gå via Värnamo och kommunen förbinder sig också att bygga bostäder och medfinansiera nya järnvägen.

Enligt kommunen gör det här att Värnamo får ett strategiskt läge med kortare restider, såväl norr- och söder som väster ut. I eftermiddags skedde ett symboliskt hanslag i Stadshuset i Värnamo.

– Jag tycker att det är en bra överenskommelse, att vi är tidigt ute. Vi vet också vad det här kan kosta Värnamo kommuns invånare. Vi förskotterar 31,5 miljoner, och de pengarna kommer vi att få tillbaka när vi har byggt våra bostäder. Och de 33,5 miljoner som är medfinansiering är en invenstering för att gynna utvecklingen av kommunen och regionen, säger Hans-Göran Johansson (C), som är kommunstyrelsens ordförande i Värnamo.

Kritiker

Men det finns kritiker. Bland åhörarna på dagens presskonferens sitter den vänsterpartistiske kommunfullmäktigeledamoten Svante Olson.

– Det är alldeles för mycket pengar och jag tror inte att det blir ett ekonomiskt lönsamt projekt. Det finns för få människor i Sverige för att en sådan här höghastighetsbana ska bli lönsam, säger Svante Olson.

Dagens handslag är första steget i en lång rad åtaganden från kommuner, regioner och stat när det gäller den nya höghastighetsjärnvägen som ska gå mellan Stockholm och Malmö samt mellan Stockholm och Göteborg.

Just nu pågår förhandlingar med 16 stationsorter, bland annat Jönköping och Tranås, som ligger längs med den nya järnvägssträckningen och mellan de tre storstäderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer