Värnamo firar 100 år som stad 2020. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad/SVT

Värnamo stad fyller 100 år

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 100 år sedan som Värnamo blev en stad. Jubilaren ska firas med en egen hemsida och närmare hundra aktiviteter under hela året.

Dåvarande Wernamo omnämns först som en plats kring 1230-talet i de äldsta skrifterna. Men det var inte förrän 1920 som Värnamo gick från köping till stad och därmed fick stadsrättigheter och en administrativ enhet.

Skapat hemsida

För att fira hundraåringen har kommunen skapat en hemsida där den som vill lära sig mer kan läsa om Värnamos historia och se gamla tidningsurklipp.

– Vi vill att det ska vara enkelt att se vad som händer under året och samtidigt berätta om staden och inspirera flera att skapa evenemang och aktiviteter. Därför har vi gjort en egen webbplats för 100-åringen, säger Maria Berglund, destinationsutvecklare i Värnamo kommun i ett pressmeddelande.

Ska vara 100 aktiviteter

Målet är att anordna 100 aktiviteter under 2020 som ska vara tillgängliga för alla som vill vara med att fira. Redan nu är flera evenemang inbokade.

– Det blir allt från skicross-tävling till utställningar, jubileumskonsert med Kulturskolan och modevisningar, skriver kommunen i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer