Foto: SVT

Värnamo utsedd till årets kommun

Publicerad

Riksorganisationen Hela Sverige ska leva ger i år utmärkelsen Årets kommun till Värnamo. I motiveringen står bland annat att kommunen gjort flera insatser för att hålla landsbygden levande vilket gjort att stad och landsbyggd växer lika mycket.

Det var under måndagen som det avslöjades att Värnamo blir Årets kommun.

– Detta är resultatet av många års strategiskt arbete i att utveckla stad och land i balans. Utmärkelsen är mycket positiv för Värnamo kommun, det ger oss energi och inspiration att fortsätta detta viktiga arbete. Det kommer säkert också att inspirera andra kommuner, säger Hans-Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande i ett uttalande.

Växer och utvecklas

Enligt Hela Sverige ska leva har Värnamo kommun målmedvetet och strategiskt arbetat med utvecklingen av kommunen och invånarna har fått vara delaktiga genom dialog. Landsbygden hålls levande bland annat genom att 13 av kommunens 19 grundskolor ligger utanför tätorten, utvecklingen av bredband har kommit långt och att närtrafik finns att tillgå där det inte finns någon utbyggd kollektivtrafik.

– När landsbygden växer och utvecklas i samverkan med staden blir hela kommunen starkare. I takt med ett mera hållbart samhälle skapas jobb och tillväxt i nya gröna näringar på landsbygden. Här finns potential för mer turistnäring och attraktiva boenden som kan locka inflyttare. Därför satsar Värnamo kommun på landsbygdsutveckling, menar Hans-Göran Johansson.

Prispengar

Priset Årets kommun 2016 kommer att delas ut den första december. Förutom utmärkelsen får kommunen också 10.000 kronor.

Årets kommun har delats ut sedan 1984 och sedan 1993 är det Hela Sverige ska leva som står bakom priset. I kommittén finns bland andra Anita Brodén, före detta riksdagsledamot, Thage G Peterson, före detta talman och författare, samt Isabelle Axelsson.

Vad kommer den här utmärkelsen betyda för er nu då?

– Det betyder att man ska jobba vidare med det vi vill. Att vi ska ha en levande landsbygd och att landsbygden är lika viktig som staden. Att man måste ha samma förutsättningar och möjligheter i så stor utsträckning som möjligt att bo på landet och i stan, Säger Hans-Göran Johansson (C) kommunstyrelsens ordförande i Värnamo kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer