Purita Calvo Bengtsson är en av de specialutbildade poliser i länet som sköter förhör med barn som utsatts för sexuella övergrepp. Foto: SVT/Johannes Tolf

Värnamopolisen Purita träffar barn som utsatts för sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Värnamopolisen Purita Calvo Bengtsson får i sitt jobb som barnförhörsledare träffa barn som utsatts för olika sexuella övergrepp. I klippet hör du henne berätta hur brottsutredningar går till där offren är barn.

SVT gör intervjun med Purita Calvo Bengtsson i ett förhörsrum i polisstationen i Värnamo, som är avsett för bland annat barnförhör. Väggarna är draperade med ett grårutigt tyg, ett par gröna fåtöljer vända mot varandra är centralt placerade och i hörnet står ett plastträd för att lätta upp atmosfären.

Här pratar Purita med, eller förhör som är den formella termen, barn som misstänks ha blivit utsatta för sexuella övergrepp.

– De mår ofta väldigt dåligt, berättar hon och fortsätter:

– När man börjar med förhöret är det kanske lite hackigt, men sedan vill barn berätta.

Specialutbildade barnförhörsledare

Hon säger att det inte går att säga någon exakt ålder när man kan börja förhöra barn i samband med en brottsutredning. Det handlar om när barnet har ett språk och kan bygga meningar.

Nu för tiden är det specialutbildade barnförhörsledare som talar med barnen och förhören spelas in på video.

Hör Purita berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.