Personerna utger sig samla in pengar till funktionshindrade. Foto: Läsarbild

Varnar för falska insamlare

Uppdaterad
Publicerad

Under täckmanteln av att komma från en organisation för funktionshindrade barn samlar de in pengar vid stormarknader. Nu varnar polisen för att skänka något eller skriva på några listor.

Det var i torsdags som insamlarna var i farten utanför Ica Maxi i Jönköping. Med en lista i handen försökte en man få förbipasserande att skriva på och donera pengar. Pengar som man hävdar går till ett center för funktionshindrade barn.

– De kan se ärliga ut, men jag fattade med en gång att det inte är seriöst, säger en man som hört av sig till SVT Nyheter.

– Jag är bara orolig att människor ska tro på det, och bli lurade. Det är andra gången på kort tid jag ser samma sak, säger han

När han tog upp kameran för att fotografera insamlaren, försvann han iväg.

Liknande fall tidigare

Den påstådda organisation – ”International association av personer med funktionshinder” – som står som ansvarig på insamlingslistorna, har tidigare dykt upp på liknande sätt i Västsverige, med samma text på listorna.

Då hävdade personerna bakom att de var döva, vilket visade sig inte stämma när polisen kontrollerade dem, enligt Härryda-Posten som då skrev om det.

Risk någon blir lurad

Lasse Johansson på polisen i Jönköpings län, säger till SVT Nyheter Jönköping att man kan utgå från att det handlar om en ren bluff.

– De som är seriösa jobbar inte på det här sättet med att gå runt på en parkeringsplats. Är man seriös väljer man andra insamlingsmetoder, säger Lasse Johansson.

– Risken finns ändå att någon kan gå på det.

Någon polisanmälan har ännu inte kommit in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer