Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör övningsledaren Peder Hertzberg och värnpliktiga Anna Crommert om hur det är att vara på övningen i Polen i klippet. Foto: Maddelena Lago/Försvarsmakten

Värnpliktiga från Eksjö övar med den amerikanska armén

Uppdaterad
Publicerad

Det är första gången som den svenska armén deltar på den amerikanska årliga övningen Defender Europe. De andra nationerna är nyfikna på ett eventuellt svenskt medlemskap i Nato, menar övningsledaren Peder Hertzberg.

Delar av ingenjörkompaniet från Göta ingenjörregemente i Eksjö befinner sig i Polen för att delta på den internationella övningen. Övningen handlar om att öva på transporter från centrala Europa in i Baltikum. I den del av övningen där det svenska försvaret är med ingår också USA, Polen och Frankrike.

Hur har det förändrade säkerhetsläget påverkat övningen?

– Inte alls egentligen. Förutom att det insmyger sig ett visst allvar i allt man gör. Det är alltid allvarliga saker vi gör och vi övar alltid för skarpa uppgifter, säger överstelöjtnant Peder Hertzberg.

Byggde en bro tillsammans

För de värnpliktiga från Eksjö är detta slutövningen för deras grundmilitärutbildning.

– Vi har testat att bygga ihop en lång bro på 180 eller 200 meter och en färja tillsammans. Det har varit väldigt kul att se att det har fungerat, säger Anna Crommert som är soldat från Ing 2.

Se de svenska soldaterna öva tillsammans med de andra nationerna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer