Foto: Philip Naskret/SVT

Vattennivåer fortsätter sjunka

Uppdaterad
Publicerad

Nu uppmanar Länsstyrelsen i Jönköpings län både lantbrukare och privatpersoner att vidta åtgärder för att spara på vatten. – Om det fortsätter vara så här torrt räknar vi med rekordlåga nivåer framåt sommaren, säger Anna-Karin Weichelt, vattenhandläggare.

Grundvattennivåerna har inte återhämtat sig från sommarens torka och är nu lägre än under motsvarande tid förra året.

Det har medfört att vattennivån i Vättern sjunker och är nu mellan tre till fyra decimeter under normal nivå.

– Det lägsta vi uppmätt har varit ungefär två decimeter lägre än det här och det var 1976. Sjunker det mer är vi nere på nivåer som uppmättes i början av 30-talet, säger Anna-Karin Weichelt.

Påfyllning minskat

Under sommarhalvåret när nederbörden är lägre kommer mycket av vattnet i sjöar från grundvatten och eftersom det sjunkit har påfyllningen minskat.

Vätterns vattennivåer mäts varje dag på en mätstation i Motala. Mätningarna visar att vattennivån sjunkit stadigt sedan mitten av juli förra året.

– Det finns inget just nu som tyder på att det skulle vända, säger Anna-Karin Weichelt.

Länsstyrelsen har börjat få samtal från båtägare som berättar att det nu behövs stege för att ta sig ner till båten.

– Ibland står även båten direkt på botten, säger hon.

Låga nederbördsnivåer

Anledningen till de låga nivåerna är minskad nederbörd senaste åren. Förra året var nederbörden upp till 60 procent av den normala nederbörden i vissa delar av länet, enligt länsstyrelsen.

– Det ligger i linje med det klimatscenario som förutspåtts utifrån klimatförändringar, säger Weichelt.

Länsstyrelsen har en så kallad händelsegrupp som nu träffas en gång i månaden för att följa utvecklingen.

Där ingår bland annat kommunrepresentanter som arbetar med dricksvattenförsörjning, räddningstjänsten och försvarsmakten.

– Det gäller att vi sparar på vattnet så det kan räcka så länge som möjligt nu, säger Anna-Karin Weichelt.

Konsekvenser på samhället

Enligt henne kan de sjunkande nivåerna få stora konsekvenser på samhället.

– Det blir svårt med vattenförsörjning främst i mindre vattentäkter och kvalitetsproblem. Det blir även svårt att få tillräckligt med vatten till bevattning inom jordbruket.

Även industrier, som exempelvis pappersproduktion, kan drabbas av stora förluster och även tvingas stänga ner på grund av brist på processvatten om nivåerna fortsätter sjunka.

– Det innebär stora kostnader för samhället. Måste man transportera nödvatten innebär det också stora kostnader. Vi såg det förra sommaren under torkan på Öland, säger Anna-Karin Weichelt.

Det är inte bara i Vättern vattennivån sjunkit. Enligt länsstyrelsen låg i januari vattenreserven i sjön Solgen, Eksjö kommun, 30 procent lägre än i juli förra året.

Fakta: Så förbereder du dig på sjunkande vattennivåer

Har du en grävd brunn rekommenderar länsstyrelsen en djupare borrad brunn.

Har du kvar din grävda brunn bör du se över var du samlar ditt nödvatten. Rekommendationen är en container eller tank som rymmer minst 1000 liter.

Privatpersoner rekommenderas installera ett snålspolande duschmunstycke och inte duscha länge.

Byt ut din droppande kran. Den kan släppa ut uppemot 15.000 liter vatten på ett år.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.