Vattnet avslöjar falska jordgubbar

Uppdaterad
Publicerad

Eftersom jordgubbarna blir sena i år är risken stor för fusk med ursprungsmärkning. ”Svenska” jordgubbar kan i själva verket vara utländska. Men nu finns ett sätt att avslöja fusket.

Det kommer inte att finnas särskilt mycket plockmogna svenska jordgubbar till midsommar och därför ökar risken att utländska jordgubbar säljas som svenska. Magnus Engstedt på Länsstyrelsen i Jönköping är drivande för att en nationell databas byggs upp i samarbete med Jordbruksverket och bärodlarna, för att minska fusket.

– Förhoppningsvis ska vi kunna urskilja de partier som absolut inte kan ha varit odlade i Sverige. Vi har ju hästköttsskandalen i färskt minne och därför har bärodlarna tagit det första steget för att försöka trygga konsumenten och befria oss från fuskarna, säger Magnus Engstedt

Analys avslöjar fusk

Den kemiska analysmetoden som finns sedan några år tillbaka går ut på att analysera ett sorts tungt vatten som finns i jordgubbarna. När man analyserar vattnet kan man pricka in vilken region som jordgubbarna är odlade, men då måste den finnas en referenskarta.

I Tyskland finns redan en databas där värdena kan jämföras och Magnus Engstedt är drivande för att en liknande databas nu byggs upp i Sverige. Sedan ska jordbruksverket genomföra kontroller av misstänkta partier.

– Det är inget fel på utländska jordgubbar, men de utländska brukar vara lite billigare och har konsumenten betalt för att det ska vara svenska jordgubbar, så ska de vara svenska, säger Magnus Engstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer