Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu väcks kritik mot så kallade gated Community. Mikael Eliasson är projektledare för Strandudden i Nissafors utanför Gnosjö. Foto: Tony Öien/ SVT

Veckans brott besöker Gnosjös blivande gated community

Publicerad

Strålkastarljuset har riktats mot Nissafors utanför Gnosjö, sedan bygget av ett av Sveriges första gated communities startade. SVT:s Veckans brott har besökt Gnosjö som är den kommun i Sverige där invånarna redan känner sig som allra mest trygga.

Den omtalade muren är på plats, såväl som en del kameror som övervakar området. Och fler kameror ska det bli.

– Det finns kameror som läser av ett ansikte, som öppnar grindarna, eller öppnar dörren och larmar av och sådana saker. Vi kommer också ha värmekameror som läser av elbilarna, säger byggentreprenören Mikael Eliasson till Veckans brott.

Gnosjö är den kommun där flest människor upplever att de är trygga, enligt Brå:s nationella trygghetsundersökning. Ändå är det här som Mikael och Anneli Eliasson har påbörjat bygget av ett av Sveriges första gated communities.

”Gör oss mindre öppna”

Paret Eliasson menar att kamerorna handlar om service, funktion och trygghet men bygget och fenomenet med gated communities har mött en skarp kritik sedan det började dyka upp i Sverige. Arkitekten Gert Wingårdh är en av kritikerna.

– Jag tror det är farligt för samhället. Det gör oss mindre öppna mot varandra. Vi bör vara så öppna och inkluderande som möjligt och vårda att vi kan vara det i vårt samhälle. Människor med elaka avsikter kommer att ta sig igenom det högsta murarna, det kan vi inte skydda oss emot. Jag tror att man upplever en större otrygghet i de inmurade samhällena, säger han till Veckans brott.

Se mer i Veckans brott i kväll i SVT 1 22.00 och i SVT Play från 20.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Veckans brott

Mer i ämnet