Anna Tärnhuvud tilldelades priset Årets bild vid Årets bild-galan förra året. Hennes prisvinnande bidrag föreställer tre personer i samband med terrorattacken på Drottninggatan förra året. Foto: Jessica Gow/TT

Vem har tagit Årets bild?

Publicerad

Under lördagen kan den som gillar bilder ta del av en av de mest prestigefulla prisutdelningarna i svensk nyhetsfotografering, nämligen prisutdelning av Årets bild.

Årets Bild är fotografernas motsvarighet till Grammisgalan. Tävlingen, som anordnas av Pressfotografernas klubb Sverige, hölls första gången 1942 och dess främsta syfte är att främja, uppmuntra och utveckla god bildjournalistik.

Tävlingskategorierna sträcker sig allt ifrån årets nyhetsbild i Sverige och utland till årets porträtt, årets sportreportage och årets rookie.

Förra året vann Anna Tärnhuvuds bild från terrordådet i Stockholm, se klipp ovan.

I år hålls prisutdelningen och vernissagen på Fokus på Stadsbiblioteket i Jönköping där länsrådet Anneli Wirtén inviger prisutdelningen och vid 15-tiden koras vinnaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.