Verksamhetschef: ”Vi värnar om både mamma och barn”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Skoglund, verksamhetschef för kvinnokliniken i Jönköping, svarar på kritiken om regionens hårdare krav för att få hjälp med provrörsbefruktning.

Region Jönköpings län har valt hårdare viktkrav än många andra regioner. De kräver att en kvinna ska ha under BMI 30 för att få hjälp med provrörsbefruktning, IVF, när andra säger 35.

Cia och Sonny Kurtsson i Nässjö kommun är ett av paren som är kritiskt till detta. De säger att de inte ens fick ett fysiskt möte om fertilitetsutredning på grund av vikten. Nu svarar regionen på deras kritik.

– Det baseras på forskning och kliniska resultat och där vet vi att BMI under 30 blir bättre för både mamma och barn, säger Johan Skoglund, verksamhetschef för kvinnokliniken i Jönköping.

”Bekymmersamt att vi har olika riktlinjer”

Hur kommer det sig att ni har hårdare krav än många andra regioner?

– Det är bekymmersamt att vi har olika riktlinjer, för vi vill ju ha en jämlik vård i landet. I vår sjukvårdsregion (Jönköping, Halland och Östergötland) så kan det vara så att förlossningsläkare och gynekologer jobbar väldigt nära och att vi har den aktuella forskningen i Linköping som vi baserar beslutet på.

I klippet nedan kan du se vår kartläggning som visar hur regionerna ställer olika krav på maxvikt för IVF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.