Njudungsgymnasiet fick inga anmärkningar. Foto: SVT

Vetlanda riskerar vite för skolbrister

Publicerad

Skolinspektionen har granskat skolverksamheten i Vetlanda kommun under hösten 2017. Några av verksamheterna klarade inte granskningen prickfritt och nu riskerar kommunen vite.

Det handlar om en regelbunden tillsyn som Skolinspektionen utför i alla kommuner i landet. Tillsynen ska bidra till att eleverna får en trygg skolmiljö.

Kända brister

I granskningen klarade sig förskolan och gymnasiet i Vetlanda utan anmärkningar. Däremot hittades brister inom grundskolan, grundsärskolan, gymnasiesärskolan och vuxenutbildningen. Det rör sig om brister som skolchef Eva Gustafsson har varit medveten om. Arbetet med att åtgärda de bristerna påbörjades direkt efter den förra granskningen, men var ännu inte slutfört.

– Bristerna som finns idag gällande det systematiska kvalitetsarbetet påpekades redan vid den förra skolinspektionen och är ännu inte fullt åtgärdade, säger hon.

Exempel på brister

Bland annat anser Skolinspektionen att kommunen inte följer upp resultat inom gymnasiesärskolan och dokumenterar den uppföljningen. Dessutom har till exempel inte alla grundskoleelever tillgång till skolbibliotek.

Kommunen har nu på sig till den 15 september i år att åtgärda bristerna, annars riskerar man vite. Totalt handlar det om 1,5 miljoner kronor i vite uppdelat i tre olika förelägganden.

– Varken vi eller Skolinspektionen hyser några som helst tvivel kring att vi ska vara klara med detta till september, säger Eva Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.