Foto: Privat

Vetlandaparet fick resa genom ett stängt Europa

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en dramatisk färd hem för Ewa och Bernt Holmberg från Vetlanda. De avslutade husbilssemestern i Portugal tidigare än tänkt för att försöka ta sig hem innan alla gränser stängde.

– Vi hade tänkt vara borta till slutet av april, men vi bestämde oss för att åka hem när vi hörde att länderna började stänga ner, säger Bernt Holmberg.

Ovissa om hur resan skulle gå startade de från mellersta Portugal i lördags. Då låg gatorna helt öde. Bernt, som kört mycket i Portugal och Spanien, berättar att han var lite rädd när de skulle in i Spanien.

– Vi visste inte om det skulle ta stopp där. Men vi hade tur som åkte tidigt. Några vänner som åkte dagen efter oss hade fått vända tillbaka.

– Jag tänker mycket på dem som fortfarande är på vägarna, säger Ewa.

Rädd att bilen skulle gå sönder

Resan genom Frankrike var speciell. På vissa ställen fick Ewa och Bernt inte ens gå in i butikerna.

– Det var ju bara matbutiker, bensinstationer och apotek som var öppna. Vi var rädda att bilen skulle gå sönder, för det hade ju inte kunnat lösas, säger Ewa.

– När vi tankade så spritades vårt kreditkort på bensinmacken. Och i vissa affärer var det långa köer för de släppte inte in så många åt gången, berättar Bernt.

Sjöng Du gamla, Du fria

Resan gick via Belgien, Nederländerna och Tyskland. Vid gränsen till Danmark var det passkontroll men de släpptes igenom. Och i onsdags kom paret hem till Vetlanda igen.

– Jag vet inte vilket som är bäst. Men nu är vi hemma och eftersom vi är 70 plus så stannar vi inne och isolerar oss, säger Bernt.

– Vi hade med med oss barn och barnbarn via telefonen och när vi körde in i Sverige så sjöng de Du gamla du fria, säger Ewa och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.