Cecilia Ljungqvist

”Vi är väldigt, väldigt nöjda!”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunals sektionsordförande är mycket nöjd med det nya avtalet med Bussarbetsgivarna, som har gett de bussanställda betydligt bättre arbetsvillkor.

– Vi är väldigt, väldigt nöjda! Det nya avtalet mellan Kommunal och Bussarbetsgivarna innehåller just dom saker som vi kämpast mest för. Det säger Kommunals sektionsordförande i Jönköping Cecilia Ljungqvist i en första kommentar till avtalet som igår avslutade den senaste tidens konflikt inom kolektivtrafiken.

Huvudpunkten i avtalet reglerar de anställdas rätt till fortsatt jobb när en ny entreprenör tar över kollektivtrafiken. Enligt det tidigare avtalet hade en ny arbetsgivare rätt att provanställa personalen från den tidigare entreprenören men enligt det nya avtalet måste den nye entreprenören i första hand anställa den personal från tidigare entreprenören, som behövs för den fortsatta trafiken.

Det nya avtalet ger också personalen större inflytande när det gäller schemaläggning och frågor som rör raster och arbetspassens längd. För att garantera det lokala inflytandet ska en central nämnd som granskar lokala uppgörelser inrättas.

Lönerna kommer också att höjas med drygt 1 700 kronor under de tre år avtalet gäller.

– Vi har talat med våra medlemmar här i Jönköping och de är överlag nöjda och tycker att vi har fått med de viktigaste frågorna i avtalet, säger Cecilia Ljungqvist till Jönköpingsnytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer