”Vi har ett jobb att göra”

Publicerad

– Jag är tyvärr inte förvånad, säger Helene Pettersson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Sävsjö kommun, efter SVT Nyheter Jönköpings granskning av prostitutionen i Jönköping

SVT Nyheter Jönköping har i flera reportage uppmärksammat den ökande sexhandeln på nätet.

För att få en bild av prostitutionen i Jönköping så startades ett konto på en sajt där prostitution annonseras öppet. På kort tid hörde 14 personer av sig – ungefär lika många som polisen griper på ett år för brott mot sexköpslagen. 

– Sexköpslagen är bra och viktig men det gäller att vi ska kunna verkställa den också, säger Helene Pettersson (S), som sitter som ledamot i justitieutskottet, till SVT Nyheter Jönköping.

Polisen menar att det är svårt att komma åt sexköparna, men Helene Pettersson tror att det finns saker man kan göra.

Kompetens

– Det är viktigt att poliser får specialutbildning inom området så att de har kompetensen. På vissa ställen i landet finns särskilda prostitutionspoliser som jobbar med frågan, menar riksdagsledamoten Helene Pettersson (S).

Förutom kunskap handlar det om att skapa förtroende med kvinnorna som säljer sex, anser hon.

– Vi behöver få igång en dialog så att vi får förtroendet att hjälpa de här kvinnorna.

Läs mer: Sanna säljer sex i Jönköping

Ny utredning

Regeringen presenterar idag en ny utredning om människohandel där den organiserade prostitutionen är en del.

Där har det handlat om att utvärdera hur de brottsbekämpande myndigheterna har jobbat hittills med bland annat sexköpslagen. Utredningen har också sett över straffskalan för koppleri.

Riksdagsledamoten Helene Pettersson från Stockaryd säger också att det här är en fråga för hela samhället och pekar på DN:s avslöjande om att Hotellsajten Booking.com hyr ut rum till prostituerade mot hotellens vilja.

– Prostitutionen är utbredd, vi har ett jobb att göra, menar Helene Pettersson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexhandeln i Jönköping

Mer i ämnet