Patrick Nzamba, HR-direktör Region Jönköpings län, beklagar det stora behovet av personal under jul och nyår. Foto: Gustaf Söderström/SVT

”Vi kan tvingas beordra in vårdpersonal under jul och nyår”

Uppdaterad
Publicerad

På grund av det ökade trycket på sjukvården så kommer vårdpersonal i länet att få gå in och jobba under jul och nyår när de egentligen skulle varit lediga. Många har anmält sig frivilligt men det kan också krävas att personal beordras in.

– Som det ser ut nu är bemanningen god och alla länsbor som behöver akut vård kommer att få det, säger Patrick Nzamba, HR-direktör Region Jönköpings län.

Det är covidavdelningarna och intensivvårdsavdelningarna i länet som har det ökade trycket från covidpatienter och där bemanningen över jul och nyår är svårast att lösa.

Corona Jönköping

Väldigt många frivilliga har anmält sig för att hoppa in och jobba på lediga dagar eller semesterdagar.

– Ersättningen på 6000 kr per pass som personalen får om de går in och jobbar på sin ledighet har säkert hjälpt till, men samtidigt ersätter inte pengar personalens behov av återhämtning, säger Patrick Nzamba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet