”Vi kommer att klara antalet fysiska vårdplatser inför en coronatopp”, säger Mats Bojestig, häslo- och sjukvårdsdirektör region Jönköpings län. Foto: SVT

”Vi kommer att klara antalet fysiska vårdplatser”

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården i länet måste ordna fram 200 vårdplatser varav 40-50 på intensiven för att klara det scenario som folkhälsomyndigheten har tagit fram. Och hälso- och sjukvårdsdirektören menar att de kommer att klara de fysiska vårdplatserna.

Det pågår ett intensivt arbete med att frigöra vårdplatser i länet inför en förmodad coronatopp framöver. För att frigöra platser har sjukvården ställt in de flesta planerade operationerna.

Dessutom görs nu flera vårdavdelningar om till rena covid-19-avdelningar både i Jönköping, Eksjö och Värnamo. I Eksjö och Värnamo öppnar sex platser vardera under torsdagen med möjlighet att utöka till 18 nästa vecka. I Jönköping öppnar 18 platser på urologen på måndag.

Bemanningen en utmaning

 – Vårdplatserna kommer vi att lösa inför en coronatopp. Då är bemanningen en större utmaning, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör på region Jönköpings län.

För att fixa 40-50 intensivvårdsplatser krävs lika många respiratorer. Och även det finns tillräckligt menar Mats Bojestig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet