Maj-Britt Martinsson, överläkare inom psykiatrin i Region Jönköpings län. Foto: SVT

Kunskapen om självskadebeteende inte tillräcklig inom vården

Uppdaterad
Publicerad

I en undersökning som SVT Nyheter gjort säger över 100 personer att de tycker att vården inte har tillräckligt med kunskap om självskadebeteende. Och Maj-Britt Martinsson som är överläkare inom psykiatrin i Region Jönköpings län, håller med om att det finns brister.

Maj-Britt Martinsson har jobbat med patienter med självskadebeteende i över 15 år. Hon ser att kunskaperna kring ämnet är väldigt skiftande.

– Vi vet att vården för den här patientgruppen inte fungerar tillräckligt bra och vi håller på och jobba med att det ska bli bättre. Så det vi gör nu är att vi jobbar med bemötande för det är oerhört väsentligt för den här gruppen. Det är nog det som är mest helande och läkande.

Vad säger du om att det finns brister i kunskapen?

– Jag tycker att det är väldigt beklagligt men jag tänker också att det handlar om att vi har svårighet att bemöta på ett sätt som är effektivt för patienterna. Är det så att vi tycker att vi ger dem hjälp fast de upplever att de inte får någon hjälp, då har de inte heller fått det på det sätt de behöver.

Utbildas i bemötande

Just nu har en utbildningsinsats påbörjats om bemötande mot den här patientgruppen för alla som jobbar inom psykiatrin i Region Jönköpings län. Maj-Britt Martinsson anser att alla som jobbar inom vården borde utbildas.

– Det är väldigt viktigt eftersom var man än hamnar i vården så har man med den här problematiken att göra. Patienterna finns överallt inom vården. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.