I klippet ger Hanna Sjöholm på Hushållningssällskapet sina teorier till att fler vill handla direkt från producenter. Foto: Emma Johansson/SVT

Reko-ringar: ”Vi ser en stor ökning i hela landet”

Uppdaterad
Publicerad

Under förra året ökade antalet personer som handlade från en Reko-ring med 300 000 i landet. Det beror mycket på pandemin, tror Hanna Sjöholm på Hushållningssällskapet i Jönköping.

Hushållningssällskapet fick 2018 uppdraget från Jordbruksverket att hjälpa Reko-ringar i landet att starta upp och få ut information om sin verksamhet. Det finansieras genom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Just nu finns 250 Reko-ringar i landet och de 50 senaste tillkom under förra året. Under det året ökade också konsumenterna från 500 000 till 800 000 personer.

– Jag tror att det finns olika orsaker till ökningen under pandemin. Att man har mer pengar när man inte reser så mycket, att man värderar sin vardag mer nu och att upplevelsen när livsmedel tog slut i affärerna ökade viljan att köpa närproducerat, säger Hanna Sjöholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.