Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv, kommenterar i klippet deras senaste konjunkturrapport. Foto: SVT

Vikande konjunktur för företagen i länet

Uppdaterad
Publicerad

Konjunkturen för företagen i länet kommer att vika det kommande året. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel.

– Den visar att företagen säger att de kommer att få mindre att göra framöver, säger Anna Gillek, regionchef för Svenskt Näringsliv i Jönköpings län.

I undersökningen bedömer 29 procent av de tillfrågade företagen att deras försäljningsvolym har minskat om tolv månader, 34 procent tror att den är oförändrad och 30 procent tror på en ökning.

Ingen varselvåg i landet

Men ännu ser Svenskt Näringsliv ingen stor uppgång när det gäller antal varsel.

– Det har ökat något, men inte så mycket. Man kan dock se att många visstidsanställningar inte har förlängts, säger Anna Gillek.

I undersökningen uppger ändå 21 procent av företagen i Jönköping län att de tror att antalet anställda kommer att minska det kommande året. Något fler, 23 procent, tror dock att de behöver öka sin personalstyrka det kommande året.

– Det är ingen enhetlig bild som ges och det är en skillnad mot lågkonjunkturer för kanske 20 år sedan. Då följde företagen ett mer tydligt förutsägbart mönster, så är det inte alltid nu. Två företag på samma ort som gör samma sak kan uppleva läget helt annorlunda och det kan bero på vilken kundbas man har, säger Anna Gillek.

Minskade investeringar kommande året

Även investeringsviljan ser ut att minska. Där tror 29 procent av företagen i undersökningen att deras investeringar kommer att minska det kommande året. 26 procent tror dock att de behöver öka sina investeringar det kommande året och 46 procent uppger en oförändrad investeringstakt.

Undersökningen, som gjorts under perioden 15 november till och med 2 december, bygger på enkätsvar från 245 av de 582 medlemsföretag Svenskt Näringsliv har i länet, vilket innebär en svarsfrekvens på 42 procent.

I klippet kommenterar regionchefen för Svenskt Näringsliv, Anna Gillek, rapporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer