Jan Andersson, ordf. i valnämnden i Byarums pastorat, berättar i klippet varför han tycker att kyrkovalet är viktigt. Foto: SVT

Väljarna i Byarums pastorat har två alternativ att rösta på

Uppdaterad
Publicerad

I Byarums pastorat i Vaggeryd har medlemmarna två nomineringsgrupper att rösta på i kyrkovalet. Det är Socialdemokraterna och Kyrkans väl.

– Här är det inte alls partipolitiskt, utan alla jobbar för det som är bäst för kyrkan, säger Jan Andersson, ordförande i pastoratets valnämnd.

Vallokalen i kyrkan i Vaggeryd öppnade vid niotiden på söndagsmorgonen. Det var inte köbildning till röstningslokalen, men det var ändå en ström av medlemmar i Svenska kyrkan som gick dit för att rösta.

– Det brukar vara mer folk på eftermiddagen, förklarar Jan Andersson, som har varit med vid åtskilliga kyrkoval.

Anonyma kandidater

Hans förklaring till att valdeltagande till kyrkovalet brukar vara lågt är dels att valet hamnat något i skymundan och dels att människor ofta inte känner igen de som finns på röstsedlarna.

– Framförallt till stiftsfullmäktige och kyrkomötet är det nog så för många, säger han.

Två av pastoratets medlemmar, Elin Nordquist och Lennart Bengtsson, besökte vallokalen under söndagsmorgonen.

I klippet hör du varför de tycker det är viktigt att rösta i kyrkovalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.