Så påverkas de boende i vardagen. Foto: SVT

Vill att Trafikverket bygger farthinder

Uppdaterad
Publicerad

Boende nära Jönköpingsvägen i Bodafors tycker att trafikanterna kör för fort trots att hastighetsgränsen är 40 kilometer i timmen. Nu hoppas de att deras namninsamling ska få Trafikverket att göra något åt problemet.

Den som kör in i Bodafors västerifrån vid Jönköpingsvägen möts av en ganska rak nedförsbacke där vägen slår om till 40 kilometer i timmen. Det är den här delen av vägen som boende i området vill att Trafikverket ska se över.

– Jag skulle vilja att trafikverket tar tag i det här och gjorde någon typ av fartdämpande åtgärder i backen, säger Karin Larsson Salander som skickat namninsamlingen till Trafikverket.

Barnen för inte gå själva

Flera boende i området säger till SVT att de aldrig skulle låta sina barn gå själva till skolan eller kompisar, just för att de uppfattar trafiken så riskabel när många upplevs köra för fort.

Karin Larsson Salander och Bodil Roman med deras barn vi Jönköpingsvägen Foto: SVT

Nästan alla boende i området har skrivit på den namninsamling som har skickats till Trafikverket. Som det ser ut nu kommer myndigheten dock inte att vidta några åtgärder.

– Vi måste prioritera platser vi anser vara mest angelägna. Faktorer som trafikmängd och olycksstatistik ingår i bedömningen, säger Lars Öster som är länsplanerare på Trafikverket.

För lite trafik

På Jönköpingsvägen genom Bodafors färdas det ungefär 2.000 fordon under ett dygn. Trafikverket menar att det finns mycket värre områden som behöver prioriteras som exempelvis är mer trafikerade och som dessutom saknar trottoarer.

– Utifrån vår bedömning och de medel vi har att jobba med så blir det inga hastighetsdämpande åtgärder på 826 genom Bodafors, säger Lars Öster.

Men Karin Larsson Salander hoppas ändå att sista beslutet inte är fattat.

– Jag tycker att den typ av nollvision som Trafikverket jobbar med blir väldigt intetsägande om man vill att det ska hända någonting innan man gör en åtgärd, säger hon.

Men de har ju sänkt hastigheten till 40 kilometer i timmen för några år sedan, vad tänker du om det?

– Det är positivt på ett sätt, men samtidigt verkar det ju inte hjälpa, säger Karin Larsson Salander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.