Pär Löfstedt är projektledare för off grid-husen som ska byggas på Öxnehaga. Foto: YEAH/SVT

Vill bygga flerfamiljshus som inte är anslutna till el- och VA-nätet

Publicerad

På Öxnehaga i Huskvarna vill Vätterhem bygga två flerfamiljshus med sammanlagt 44 lägenheter som ska vara helt självförsörjande. Fastigheterna kommer inte att vara anslutna till el-, vatten- och avloppsnätet.

– Det här är ett jättespännande projekt, säger projektledaren Pär Löfstedt.

I växande städer kan det i framtiden bli allt svårare och väldigt kostsamt att bygga ut infrastrukturen för el, vatten och avlopp. En lösning skulle kunna vara att bygga områden som är så kallat ”off grid”, självförsörjande när det gäller energi och med en egen vatten- och avloppslösning.

På Öxnehaga i Huskvarna planeras nu två flerfamiljsfastigheter att byggas på just detta sätt i ett världsunikt pilotprojekt.

– Med det här går vi i bräschen för nya innovationer. Vi skulle på sikt kunna få ner kostnader för fastighetsförvaltning och bidrar till ett hållbart samhälle, säger Thorbjörn Hammerth, vd på Vätterhem.

Solpaneler på tak och fasader

Det är Vätterhem som tillsammans med arkitektfirman Yellon vill bygga två fastigheter på Öxnehaga. I projektet ingår också Mälardalens Högskola och det statliga forskningsinstitutet RISE.

Totalt byggs fyra fastigheter med sammanlagt 88 lägenheter. Två hus är traditionella och två så kallade off grid-hus.

– Det är det mest spännande i det här projektet, att vi kan jämföra, säger Pär Löfstedt.

Husen kommer inte att vara anslutna till el-, vatten-, och avloppsnätet. Foto: SVT

De båda självförsörjande husen kommer att vara utrustade med solpaneler, både fasader och tak. Den el som produceras mellanlagras i batterier innan den används.

För att klara vinterhalvåret så kommer energi att lagras i vätgas som sedan konverteras till el och värme via bränslecell. Under jord kommer det också att vara ett stort värmelager som tar tillvara överskottsvärme som kan användas till uppvärmning senare.

Vatten renas och återanvänds

När det gäller dricksvatten så kommer fastigheterna ha en borrad brunn. Övrig vattenförbrukning till dusch, disk och tvätt kommer ske i ett slutet system där vattnet renas och återanvänds.

Fastigheterna kommer att samla regnvatten i en damm på området som ska klara vattenförsörjningen. Den ska vara dimensionerad för att klara även en torr sommar som 2018.

Även avloppsvattnet kommer att renas i en forcerad process och i systemet kommer avföringen att helt försvinna.

Fakta off grid-projektet på Öxnehaga

• Fastigheter som inte är anslutna till vatten- och avloppsnätet eller elnätet. Husen är självförsörjande.

• Husen i Huskvarna ska få sin elförsörjning genom solpaneler på tak och fasader. Elen mellanlagras i batterier innan den används. För att klara vinterhalvåret ska man lagra energi i vätgas som sedan konverteras till el och värme via bränslecell.

• Under jord kommer husen också ha ett värmelager där överskottsvärme lagras för senare användning.

• De båda husen med 44 lägenheter beräknas förbruka 120 000 kWh per år.

• Dricksvatten tas från en egenborrad brunn.

• Regnvatten tas till vara i en stor damm. Hushållsvattnet, disk, tvätt och dusch, cirkuleras och återanvänds. Vattenförbrukningen minskas med upp till 75 procent.

• Avloppsvattnet renas och återanvänds till spolning. Avföringen försvinner i en forcerad naturlig process.

Källa: YEAH-projektet (Yellon enviromental aesthetic housing)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.