Foto: SVT

Vill ha nattstopp i busstrafiken i länet

Publicerad

Vänsterpartiet i Jönköpings län vill ha tryggare och säkrare resor inom kollektivtrafiken nattetid. Därför föreslår man nattstopp, att man ska få möjlighet att gå av bussen nära sitt hem, trots att det inte finns någon busshållplats.

Vänsterpartisten Mikael Ekvall i Jönköpings län skriver i en motion till regionfullmäktige att det bör införas så kallat nattstopp i busstrafiken i Jönköpings län.

Nattstopp innebär att en resenär som reser ensam efter klockan 21 ska kunna stiga av mellan två busshållplatsen längs bussens linjesträckning.

”För de som bor långt ifrån en hållplats kan det kännas otryggt att stiga av bussen på kvällstid när det är mörkt ute. För att minska denna otrygghetsfaktor ska Region Jönköpings län införa möjligheten för resenären att begära ”Nattstopp” i busstrafiken”, skriver Ekvall i motionen.

Nattstopp finns sedan 2010 i Kalmar län och enligt Ekvall ska det inte ha påverkat kollektivtrafikens kostnader eller puntlighet.

Även i andra regioner runt om i landet är nattstopp på gång. Ett exempel är Region Slåne. Så här skulle det fungera i praktiken: Se klipp nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.