Vetlanda vill ta vatten från sjön Grumlan i stället för som nu Emån. Foto: SVT/arkivbild

Vill investera tio miljoner för säkrare vattenförsörjning

Uppdaterad
Publicerad

För att säkra vattentillgången för Vetlandaborna vill kommunen och Njudung Energi flytta råvattenintaget från Emån till sjön Grumlan. Nu väntar de på att mark- och miljödomstolen ska fatta beslut i frågan.

– Dels vill vi trygga vattenförsörjningen och dels vill vi göra den säkrare. I Emån tar vi ytvatten och där är risken för föroreningar större än när vi tar vatten några meter längre ner i en sjö, säger Marcus Tingvall, chef för affärsområde VA på Njudung Energi.

Har de senaste somrarnas torka påverkat att ni vill göra den här förändringen?

– Det har spelat in på så sätt att det har påskyndat processen, säger Marcus Tingvall.

Synpunkter från berörda

Njudung Energi har ansökt hos mark och miljödomstolen om att få flytta råvattenintaget. Nu har de sakägare/intressenter som har synpunkter på projektet fram till den 1 april på sig att komma in med ett yttrande till domstolen.

Projektet har en budget på tio miljoner kronor och kommer att innebära att en ny pumpstation måste byggas och nya ledningar dras både i sjön och på land.

När bygget kan komma igång är i nuläget oklart.

– Vi äger ju inte processen helt själva. Men så fort vi får vattendomen så ska det kunna vara en skapligt snabb process att komma igång med arbetet, säger Marcus Tingvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer