I klippet förklarar Tomas Hallberg, ansvarig för tillståndsfrågor på Svensk vindenergi, vilka förändringar han vill se i regelverket för varningsljus för flyget. Foto: Henrik Montgomery-TT/Svensk vindenergi

Vindkraftsindustrin vill se ändringar i regelverket kring varningsljus för flyget

Publicerad

Kommunala veton har stoppat cirka 1 200 vindkraftverk i landet de senaste sex åren. Kraftigt blinkande varningsljus för flyget tror vindkraftsindustrin många gånger spelar stor roll till att det blir nej – därför vill de förändra regelverket kring detta.

I Mullsjö sa kommunfullmäktige nyligen nej till nio 250 meter höga vindkraftverk i Margareteholm. Bolaget har dock tillstånd att bygga 16 lägre verk.

– Det är ovanligt, jag vet inte om något fall där man gått vidare och byggt de lägre verken, säger Tomas Hallberg, ansvarig för tillståndfrågor på Svensk vindenergi, som är en intresseorganisation för den svenska vindkraftsnäringen.

I klippet ovan berättar Tomas Hallberg hur de vill ändra lagstiftningen kring varningsljus för flyget på svenska vindkraftverk.

Dålig lönsamhet för lägre vindkraftverk

Orsaken till att vindkraftsbolagen väljer att inte bygga de lägre verken de har tillstånd för är att det ekonomiskt blir betydligt mindre lönsamt. De högre moderna verken är effektivare och investeringskostnaden blir lägre när man bygger färre verk. Vindarna högre upp är också kraftigare och jämnare vilket gynnar elproduktionen.

I nuläget finns det cirka 4 000 vindkraftverk i Sverige. För att klara målet på 100 TWh ny vindkraft kommer det att behöva byggas ungefär ytterligare 4 000 verk fram till 2040.

Det pågår en utredning som ser över det kommunala vetot, den är just nu ute på remiss hos berörda instanser. Även om det blir förändringar kring det kommunala vetot i framtiden kommer kommunerna även fortsättningsvis enligt förslaget ha stort inflytande vid vindkraftsetableringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.