Kurvan över personer som drabbats av vinterkräksjukan stiger nu rejält. Foto: TT

Vinterkräksjukan kopplar greppet om Jönköpings län

Publicerad

Kurvan över personer som drabbats av vinterkräksjukan stiger nu rejält. Tvål är det bästa skyddet, enligt Folkhälsomyndigheten.

-Det har varit en ganska långsam ökning under hösten, men nu har det dragit i gång. Det är som det brukar vid den här tiden på året, säger Lena Sundqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Siffror från Folkhälsomyndigheten över inrapporterade kräksjukefall under fjolårets sista vecka visar att Södermanland, Jönköpings län och Jämtland var värst drabbade, följt av Östergötland och Dalarna.

-Börjar man känna sig dålig ska man naturligtvis gå hem så fort som möjligt och hålla sig hemma tills man känner sig stabilt frisk, till exempel när man kan äta en hel måltid utan problem, säger Lena Sundqvist.

Finns året runt

Vinterkräksjukan finns egentligen året runt, men har fått sitt namn efter de kalla månaderna som gynnar spridningen eftersom vi helt enkelt befinner oss mer inomhus. De olika kräksjukevirusen är dock inte luftburna – sjukdomen smittar endast när viruset lyckas vandra från två kroppar.

-Man ska framför allt ha en bra handhygien och tvätta händerna efter man har varit på toaletten, innan man lagar mat och direkt när man kommer hem. Det är också viktigt att inte besöka dem som är sjuka, säger Lena Sundqvist.

Sjukdomen kan vara livshotande för riskgrupper som äldre eller de med underliggande sjukdomar eller nedsatt immunförsvar. Personer som räknas in i kategorin uppmanas därför att söka vård om de smittas.

Vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus. Det är mycket smittsamt och inkubationstiden är förhållandevis kort; mellan 12 och 48 timmar.

De främsta symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Symtomen håller i sig i ett halvt till ett dygn men den som är sjuk bör stanna hemma minst två dygn efter att symtomen gått över.

En god handhygien är det bästa sättet att skydda sig. Flytande tvål är att föredra, snarare än handsprit eftersom viruset inte slås ut av spriten. Däremot kan spriten komplettera eftersom den tar död på andra smittämnen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.