Marknadsknallen Fredrik Larssen, till vänster, har ett syltstånd uppställt i utanför sitt hus i Mariannelund. Foto: Mikael Fritzon/TT

Viruskrisen dråpslag mot knallarna

Uppdaterad
Publicerad

Om några veckor skulle marknadssäsongen dra igång på allvar. Men nu är allt inställt fram till sommaren, och hundratals knallar står i princip utan intäkter – ofta med stora lager.

– Vi har ett rent helskotta just nu, säger Guido Carinci.

Han är ordförande i riksföreningen för torg- och marknadshandlare, Tomer, och när TT når honom har han precis avslutat ett krismöte med föreningarna för marknadsarrangörer och tivoliägare. I en gemensam appell i sociala medier vädjar de nu till föreningar, företag och kommuner runt om i landet när det gäller sommarens planerade marknader: Ha is i magen, ställ inte in redan nu.

– De måste tänka på oss, vi har ingen inkomst alls just nu, säger Guido Carinci.

Corona Jönköping

Han tillägger att eftersom torghandel än så länge är tillåten så kan en del medlemmar få in lite pengar genom att vara ute och ”torga”. Men det är inte alla knallar som har möjlighet, eller som säljer varor som lämpar sig för det.

Står i Mariannelund

Fredrik Larssen är en de knallar som berörs. Han åker vanligtvis runt till omkring 150 marknader om året där han säljer olika sylter. Nu har han i stället ställt upp sitt stånd vid vägen utanför hemmet i småländska Mariannelund.

– Jag hoppas kunna sälja till bilisterna som åker förbi. Man överlever inte länge på att sälja i en liten by, men det är bättre att få in några hundra än inget alls, säger han.

Försäljningen på marknader står för nästan hela firmans omsättning, medan fyra procent kommer från försäljning via webben. På sistone har näthandeln ökat, men samtidigt har mejlkorgen fyllts på med besked om inställda marknader.

-Jag får nöta på här tills mina produkter är slut. Sedan hoppas man att det går över och blir någorlunda som det brukar, men det finns risk att många knallar försvinner för gott och då försvinner även de mindre marknaderna, säger Fredrik Larssen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet