Visingsö har fått sin första svävare som får sin permanenta hemvist på räddningsstationen på Visingsö. Foto: Emma Valham

Visingsö får svävare för sjöräddning

Uppdaterad
Publicerad

Nu utökas sjöräddningen på Vättern med en permanent svävare. Tack vare testamenterade pengar kan den tas i bruk och under fredagen namngavs den efter smålänningen Magnus Dalestrand som lämnade en del av sin kvarlåtenskap till räddningsstationen på Visingsö.

Sjöräddningsstationen på Visingsö har funnits sedan 1980 och har ett antal frivilliga som rycker ut när det behövs. Det kan handla om planerade bogseringar, akuta sjöräddningsuppdrag men också om sjuktransporter.

– Det är en del av vårt uppdrag att hjälpa sjukvården med transporter, säger Emma Valham på Sjöräddningssällskapet.

Hemlig givare

På fredagen invigdes och namngavs den nya svävaren som blir den första som finns på Visingsö permanent. Den får namnet Magnus Dalestrand efter givaren som gjort det möjligt att köpa in svävaren.

– Han har testamenterat en del av sin kvarlåtenskap till räddningsstationen på Visingsö. Det är för de pengarna vi nu har kunnat skaffa svävaren, det är vi mycket tacksamma för, säger Emma Valham och fortsätter:

– Magnus Dalestrand var smålänning men bodde inte på Visingsö, däremot var han väldigt engagerad i båtlivet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.