Anna Ek visar stående längdhopp. Foto: Gabriel Djärf/SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Vuxna nybörjare tränar friidrott

Publicerad

Intresset för friidrott bland seniorer ökar, men det har saknats träningsmöjligheter. I Jönköping finns nu en träningsgrupp för nybörjare där vuxna kan börja träna friidrottsgrenar.

”Då tar vi och gör en djup knäböj och så sträcker vi oss åt ena håller, djup knäböj och så sträcker vi oss åt andra hållet”, instruerar Anna Ek träningsdeltagarna. En stor del av varje träning är uppvärmning innan man ger sig på olika friidrottsgrenar.

– Det är viktigt att värma upp ordentligt för många moment i friidrott är explosiva och då är det lätt att man skadar sig om man inte har värmt upp, säger Anna Ek, ledare för gruppen vuxna som tränar friidrott.

Vi är i Kålgårdsarenan, en av få inomhushallar för friidrott i Jönköpings län. Här tränar ett tjugotal vuxna nybörjare friidrott en gång per vecka.

Foto: Gabriel Djärf/SVT

– Jag har två barn som tränar och man har ju varit med på många tävlingar och träningar och känt att det är bra allround-träning. Jag har tänkt att det skulle vara kul att börja och ångrar lite att jag inte började som barn, säger Madeleine Johsson-Oltmans som är här för tredje gången.

Ingen övre åldersgräns

Veteranfriidrott i Jönköping kallas den nystartade träningsgrupp för nybörjare som idrottsföreningen IKHP ligger bakom. Syftet är erbjuda alternativ till annan motionsträning och att locka nyfikna, oavsett ålder, som vill testa att träna friidrott.

– Det finns ett glapp i friidrotten – så länge man vill elitsatsa är det lätt att hitta träningsformer, men om du vill hålla på med friidrott en gång i veckan för att det är en rolig träningsform då kan det vara lite svårt att komma till, säger Anna Ek, ledare Veteranfriidrott i Jönköping.

– Friidrott har jag alltid tyckt är riktigt roligt att titta på på TV, och man har alltid undrat om man kan göra det själv. Och nu gavs ju möjligheten så då får man ju testa och ta chansen, säger Anders Melander som är på träningen för andra gången.

Ska delta i veteran-SM

Ett tjugotal personer, den äldsta 75 år, tränar ihop en gång per vecka. Trots att vissa deltagare bara har hunnit med ett par/tre träningstillfällen har ledaren Anna Ek redan peppat dem att ställa upp i veteran-SM som är i mars nästa år.

– Jag simmar lite och gör lite av varje, jag är allätare och testar lite olika saker. Men det här är speciellt roligt för det här gör vi i grupp. Det är skitroligt att göra det tillsammans. Och sen är det ju varierat, vi gör nya grejer varje gång så det är jätteskoj på det sättet, att få testa på, menar Anders Melander.

– Man har en bild av att det ska vara svårt att träna friidrott, men när man väl har kommit hit en gång så är man fast tror jag, säger ledaren Anna Ek, ledare från idrottsföreningen IKHP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer