Åklagaren yrkar på upp till 14 års fängelse för mordmisstänkta kvinnan

Publicerad

När rättegången mot den mordmisstänkta kvinnan avslutades under fredagen i Jönköpings tingsrätt yrkade åklagaren på ett upp till 14 år långt fängelsestraff. Men kvinnan själv menar att mannen ville begå självmord och att det var därför hon gav honom en större mängd stark medicin.

– Hon var den enda som visste vad han ville, säger advokat Kjell-Åke Lundin under sitt slutanförande.

Det beskrivs av åklagaren som ett komplicerat och känsligt mål, bland annat eftersom det i dagsläget inte finns någon praxis för alternativyrkandet uppmaning till självmord. Det är ett nytt brott sedan i maj 2021.

Men i första hand vill åklagaren att tingsrätten ska ta ställning till om kvinnan gjort sig skyldig till mord alternativt dråp.

– Vad som har skett är ju i huvudsak utrett, utan frågan är hur det ska bedömas juridiskt, säger Åklagaren Maria Lundberg under slutpläderingen.

Om tingsrätten finner kvinnan skyldig och dömer henne för mord anser åklagaren att det bör bli ett fängelsestraff på mellan 12 och 14 år.

Nekar till brott

Kvinnan nekar till brott, även om hon medger att hon gett den funktionsnedsatte mannen tillgång till en större mängd receptbelagd medicin, och sagt att ”tar du de här så blir du en ängel”.

Han tog tabletterna och dagen därpå, den 11 november förra året, ligger han död i sin säng i det lilla torpet i Gislaveds kommun.

Nyckelfrågor

En nyckelfråga under tingsrättsförhandlingen har varit att försöka bena ut om mannen verkligen hade förmågan att förstå att han skulle dö om han tog preparaten. En annan knäckfråga är om han verkligen har uttryckt att han ville begå självmord. Det hävdar den mordåtalade kvinnan.

– Han har även uttryckt att han ville dö, säger advokat Kjell-Åke Lundin.

Advokaten har under rättegången försökt visa att mannen hade förmågan att tänka på konsekvenser och fatta underbyggda beslut. Men det är något som den nu döde mannens läkare ställer sig tveksam till, vilket är ett vittnesmål åklagaren bland annat lutar sig mot.

Dom väntas preliminärt avkunnas om två veckor.

I klippet ovan hör du åklagaren och advokaten under rättegångens slutplädering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.