Bomben oskadliggjordes av polisens bombtekniker. Den visade sig vara skarp med drygt ett kilo nitroglycerin. Foto: SVT

Yrkar på långa fängelsestraff för bomben i Eksjö

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen avslutades rättegången i Eksjö tingsrätt mot de två män som misstänks ha placerat en skarpladdad bomb utanför en pizzeria i centrala Eksjö i början av december förra året.

Åklagaren yrkade på att den äldre av de två som är i 30-årsåldern döms till fem års fängelse för försök till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott, och att mannen i 20-årsåldern döms till fyra års fängelse.

Båda männen sitter fortsatt häktade fram till dom meddelas den 13 maj. Männen har under rättegången förnekat huvudåtalspunkten som alltså är försök till allmänfarlig ödeläggelse. En av männen åtalas också bland annat för försök till grovt vapenbrott.

Sprängladdning Eksjö

Kunde orsakat stor skada

Det var den 9 december 2019 som männen misstänks ha placerat ut en skarp sprängladdning på drygt ett kilo med nitroglycerin, på en fönsterbräda till en pizzeria i Eksjö. De ska ha försökt tända sprängladdningen men misslyckades.

Ett stort område i centrala Eksjö spärrades av och polisens bombskydd kom och oskadliggjorde sprängladdningen. Om den exploderat är bedömningen att den skulle ha kunnat orsakat mycket stor skada.

Ett motiv till gärningen tros vara en ekonomisk skuld som en släkting till pizzeriaägaren hade till en av gärningsmännen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sprängladdning Eksjö

Mer i ämnet