Trafikläraren Fredrik Lindhoff är tillsammans med kollegor irriterade på yrkeschaufförer som stressar eleverna som övningskör. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Yrkeschaufförerna stressar trafikskoleelever

Uppdaterad
Publicerad

Trafiklärare i Jönköping larmar om att yrkeschaufförer stressar deras elever i övningsbilarna och när SVT åker med ser och hör vi det med egna ögon. Lokalbussen bakom oss tutar direkt, helt omotiverat, när eleven väntar någon halvsekund vid infarten till en rondell.

– Det har blivit värre i år och jag har hört av mig till Keolis, säger Fredrik Lindhoff på Johans trafikskola.

Vi har bara kört runt kvarteret – när vi kommer till en cirkulationsplats – eleven stannar och lämnar företräde – precis som man ska. Då tutar bussen – och ändå har eleven inte stått stilla mer än någon sekund. Hetsen i trafiken har ökat tydligt på senare år, noterar trafikskolorna i Jönköping och Huskvarna.

Bussförarna största problemet

Problemet finns inom alla kategorier i trafiken – yrkeschaufförer som busschaufförer och taxiförare, men också hos en del privatbilister, menar trafiklärarna.

– Det är ett generellt problem, men det som har varit påtagligt sista tiden är yrkeschafförerna och särskilt bussförarna, säger trafikskolläraren Fredrik Lindhoff.

Han menar att det blivit värre och hetsigare i stadstrafiken de senaste två-tre åren. Ofta pekar folk på klockan och tutar. Något som direkt påverkar eleverna negativt.

– Det skapar ju stress hos eleverna. Det har varit elever som tvekar på om de vill komma efter sådana här händelser, säger Fredrik Lindhoff.

Andra bekräftar

Lindhoffs bild bekräftas av andra trafikskolor som vi talat med i Jönköping och Huskvarna.

– När vi startar här i Huskvarna brukar folk vara hänsynsfulla, men så fort vi kommer in i Jönköpings centrum så märker vi av det här, säger trafiklärare Tobbe Adolfsson.

Redan för en månad sedan kontaktade trafikläraren Fredrik Lindhoff Keolis depåchef i Jönköping om problemet. Men det hittar Keolis inga noteringar om. Däremot reagerar företaget snabbare när SVT ringer och berättar att vi åkt med och både sett och filmat företeelsen.

– Problemet finns ju bevisligen och med anledning av uppgifterna har vi nu gått ut med särskilt riktad information om trafikskolans upplevelser och vikten av hänsyn till hela organisationen i Jönköping, säger Henrik Cederqvist.

Keolis kan nu tänka sig att skicka ut representanter som själva åker med trafikskolor och kollar bussförarnas beteende.

Likadant i Stockholm och Malmö

STR, Sveriges Trafikutbildares Riksförbund, har ingen statistik på företeelsen, men säger att det är inte orimligt att problemet finns på flera håll. Trafiklärarna på en av Stockholms äldsta trafikskolor, Ekmans bilskola, ser precis samma problem i centrala Stockholm. Deras uppfattning är också att problemet med tutande på trafikskoleelever ökar. Även för Konserthusets trafikskola i Malmö är tutande busschaufförer en välkänd företeelse i Malmös centrala delar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.