Parkslidens framfart kan stoppas – på grund av brexit

Uppdaterad
Publicerad

Parkslide kan bli en växt som måste utrotas. När parkslidedrabbade Storbritannien lämnar EU kan möjligheten öka för att växten hamnar på en internationell lista med krav på utrotning, det menar Naturvårdsverket. Men att parkslide verkligen förs upp på listan är ändå långt ifrån säkert.

Än så länge har den invasiva arten parkslide inte hamnat på listan över växter som måste bekämpas inom EU. Det betyder att den inte är förbjuden att vare sig hantera felaktigt eller plantera. Det trots att den nästan är omöjlig att bli av med och kan förstöra byggnader, avlopp och vägar med sina långa starka rötter.

– Det finns en samhällsekonomisk analys också och den visar att det skulle vara samhällsekonomiskt lönsamt att utrota parkslide trots att det blir mycket dyrt, säger Henrik Lange på Naturvårdsverket.

Stort problem i Storbritannien

I Storbritannien är parkslide ett stort samhällsproblem. Där kan människor få problem att sälja sina hus om växten finns på tomten. Enligt Henrik Lange på Naturvårdsverket skulle kanske möjligheterna öka att parkslide kommer med på EU:s lista nu när Storbritannien lämnat EU. Men det är långt ifrån säkert att alla medlemsländer kommer rösta för att växten hamnar på listan denna gången heller.

– Ett av syftena med listan är att det skall vara arter man fortfarande kan bli av med, om växten är alltför utspridd i alla EU:s länder är det ju ingen idé att den är med, säger Henrik Lange.

Storbritannien har ständigt röstat emot att parkslide ska hamna på listan över växter som måste bekämpas. Anledningen är att det skulle bli för dyrt, eftersom problemen är så stora där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mardrömsväxten parkslide

Mer i ämnet