Foto: SVT

Kommunalråd: ”Sovsalar är den enda lösningen”

Publicerad

Kungsbacka kommun kan tvingas ta till öppna sovsalar för personer med beviljat uppehållstillstånd. De som väntat i Migrationsverkets egna boenden får nu inte längre bo kvar.

– Vi har försökt med allt för att hitta bra boenden till dessa människor. Vi har gjort allt, säger Hans Forsberg (M), kommunalråd Kungsbacka kommun.

Kungsbacka kommun tar liksom övriga kommuner i landet emot ett antal nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd och ska ordna boende för dessa personer.

Men utifrån bostadsbristen har kommunen 2016 och 2017 inte haft möjlighet att ta emot nyanlända i den takt som de är ålagda av Migrationsverket.

– Situation är rent av förfärlig. Vi hinner inte hitta boenden till alla som behöver. Jag vet ärligt inte vad vi ska göra för att lösa det, säger Hans Forsberg, kommunalråd Kungsbacka kommun.

Hitta boende till 100 personer

Migrationsverket har meddelat kommunen att de personer som väntat på bosättning i mer än två månader inte längre kan stanna kvar på Migrationsverkets egna boende. Och nu måste Kungsbacka kommun hitta boende för omkring hundra personer.

– Vi kan i nuläget bara erbjuda öppna sovsalar. Det är den enda lösningen just nu. Det är både barn, vuxna och familjer, säger Hans Forsberg, kommunalråd.

Kommer dröja länge

Enligt Hans Forsberg kommer det dröja länge innan de kan hitta riktiga boenden till de som behöver.

– Och det medför att dessa personer kommer tvingas bo i sovsalarna väldigt länge. Vi vill föra en dialog med Migrationsverket så de kan bo kvar där ett tag. Bara tills vi har löst situationen, säger Hans Forsberg, kommunalråd Kungsbacka kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer