Snart blir det återigen gratis bostadskö till Lulebos lägenheter. Foto: SVT

Lulebo lämnar kommunal bostadskö: ”Vacker tanke, men fungerar inte”

Uppdaterad
Publicerad

Lulebo har sagt upp avtalet med Bostad Luleå från årsskiftet och bygger i stället upp en egen bostadsförmedling.

– Nu ska alla få köa gratis, säger Lulebos ordförande Kent Ögren.

Det kostar 250 kronor per år att ställa sig i Bostad Luleås kö och tanken var att skapa en gemensam plattform för Lulebo och de bostadsbolagen som fick köpa lägenheter vid den stora utförsäljningen. Projektet startade i oktober 2016 och ser ut att läggas ned vid årsskiftet 2020/2021.

”Gratis bostadskö”

– Vi har sagt upp avtalet med kommunen för att de andra fastighetsägarna inte anslutit sig till den kommunala bostadsförmedlingen med sina lägenheter. Det här med Bostad Luleå var en vacker tanke, men den fungerade inte i verkligheten, säger Lulebos ordförande Kent Ögren.

Han menar att de upp till 24 000 personer som i dag står i kön inte ska behöva betala 250 kronor per år för att bara förmedlas Lulebos kommunala lägenheter,

– Nu blir det gratis bostadskö för alla och det tycker vi i styrelsen är bra, säger Kent Ögren.

Alla får behålla kötiderna

De som köat i Bostad Luleå får behålla sina kötider och alla anställda kommer att få nya jobb av Lulebo efter årsskiftet.

– Det är inga problem med det. Vi behöver mer folk och kommer att genomföra en verksamhetsövergång, säger Kent Ögren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.