Fler timmar på fritids från och med nästa år. Foto: Foto Hasse Holmberg/TT

Mer tid på fritids – en av Västerås nya satsningar

Publicerad

Den styrande majoriteten i Västerås, bestående av S, C, KD och MP, skjuter till 47 miljoner i budgeten för Västerås 2018 och 2019. Pengarna ska bland annat gå till skolan, äldreomsorgen – och för att rädda restaurangen på Elba.

47 miljoner extra skjuter majoriteten för Västerås till i budgeten för 2018 och 2019. Pengarna ska gå till äldreomsorgen, skolan och arbetsmarknadssatsningar.

Pengarna tas från reserven som man avsatte i förra årets budget och till viss del från ökade skatteintäkter.

– Vi har fortfarande kvar lite grann i reserven till saker som vi inte riktigt vet vad de kommer att kosta. Men här har vi kunnat ta de här för att göra konkreta satsningar inför 2018 och 2019, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

15 timmar i veckan på fritids

Den största satsningen hamnar hos äldreomsorgen: 20 miljoner. Majoriteten vill också leda en skolutveckling för att förbättra skolresultaten och utöka vistelsetiden på fritids för barn i årskurserna F-3.

– Från och med första juli nästa år ska man kunna gå 15 timmar i veckan oavsett om föräldern är föräldraledig eller om man är arbetssökande, säger Amanda Agestav (KD), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Hur ska mer tid på fritids förbättra skolresultaten?

– Fritidshemmen har fått ett nytt uppdrag i lagstiftningen. Bland annat så handlar det om att kunna få hjälp med läxläsningen, för vissa handlar det om att få hjälp med språkträningen men även med den sociala träningen som är så viktig, säger Amanda Agestav.

En annan del i satsningen är att man som en del i arbetsmarknadssatsningen kommer att lägga pengar på att rusta upp restaurangen på ön Elba- 1,5 miljoner kronor lägger majoriteten på det.

”Bekymmer att de inte sett problemen i skolan”

Oppositionen i Västerås ger både ris och ros till hur majoriteten har valt att fördela pengarna:

– För det första tycker jag att det är bra att man gjort en satsning på hemtjänsten. Sen tycker jag att det är ett bekymmer att man inte har sett allvaret med problemen i skolan och att man inte är beredd att ge en ytterligare en satsning på skolan, säger Elisabeth Unell (M), oppositionsråd i Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.