Naturvårdsverkets jurist Anna Sandström berättar mer om vad invasiva arter är. Foto: SVT

Naturvårdsverket om invasiva främmande arter

Uppdaterad
Publicerad

För att upptäcka invasiva främmande arter är det viktigt med allmänhetens hjälp, menar Naturvårdsverket, som är den myndighet som ansvarar för de invasiva främmande arterna som lever på land, som till exempel mårdhund. De finansierar exempelvis Jägareförbundets mårdshundsprojekt vars syfte är att utrota djuret.

En invasiv art är en främmande växt eller ett djur som vanligtvis inte finns i landet, men som fått hjälp av människan att till sig till Sverige. En del får rabatten att blomstra medan andra arter ställer till med besvär.

Totalt finns det 49 invasiva arter som man vill stoppa eller begränsa. Många av arterna finns i nuläget inte i svensk natur men klimatförändringar gör att flera av dem i framtiden kan etablera sig i Sverige, enligt Naturvårdsverket.

Invasiva främmande arter

Invasiva främmande arter räknas som ett av de absolut största hoten mot biologisk mångfald. De kan också orsaka stora negativa effekter på jord- och skogsbruk samt människors och djurs hälsa.

Det finns just nu 49 arter på EU-förteckningen över invasiva främmande arter, vilka inte får introduceras i landet, spridas i naturen eller gynnas att bli fler. Det är också förbjudet att sälja, byta och importera dessa arter. 16 av dessa finns i Sverige.

De djurarter som finns i svensk natur som är EU-listade som invasiva främmande arter är mårdhund, bisam, signalkräfta, ullhandskrabba, nilgås och vattensköldpadda.

Om du tror att du hittat en invasiv art kan du ta en bild och rapportera på www.invasivaarter.nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.