Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mej Enejung, 18 år från Göteborg, spikar ihop den bro som så småningom ska hålla för 100 kg. I klippet får du se om bron håller. Foto: SVT

Brobyggande på universitetet: ”Jag tror den håller”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset var stort när Luleå tekniska universitet bjöd in 100 gymnasietjejer från hela Sverige till arrangemanget 5-TEK. Syftet är att öka intresset för tekniska utbildningar bland tjejer.

– För mig känns det otroligt viktigt att aktivt bidra till att tjejer och kvinnor tänker på tekniska utbildningar som könsneutrala, säger universitetets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn.

100 platser blev fulltecknade bara några dagar efter att inbjudan gick ut till alla tjejer på naturvetenskaps- och teknikprogram landet över. På arrangemanget som pågår under tre dagar får tjejerna träffa studenter, lyssna på föreläsningar, delta i workshops och få en glimt av studentlivet.

”Viktigt med fler tjejer inom tekniska utbildningar”

Det är andra gången som universitetet anordnar 5-TEK. Under arrangemanget får tjejerna undersöka hur det går att tillverka mobiltelefoner på ett mer hållbart sätt och fördjupa sig i metoder för att hitta malmmineral i berggrunden. Under måndagen fick de prova på brobygge.

-  Det är väldigt roligt att intresset är så stort. Tekniska utbildningar är för mig starkt förknippade med kreativitet, innovation, problemlösning och makten att forma vårt framtida samhälle, det är viktigt att vi får fler tjejer till dessa utbildningar. Det finns inget manligt eller kvinnligt kopplat till utbildningar, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer