Juni Laurén blev påkörd när hon skulle gå över vägen efter att hon klivit av bussen i Inbyn. ”Jag kände plötsligt att någonting träffade mig. Sedan flög jag ner i diket”. Foto: SVT

12-åriga Juni överlevde den svåra olyckan: ”Jag hade änglavakt”

Uppdaterad
Publicerad

För snart tre veckor sen följde 12-åriga Juni med en kompis som bor i Inbyn utanför Boden. När flickorna klivit av bussen och korsade vägen blev de påkörda och för Junis del var det nära att sluta med katastrof.

Nu berättar hon vad som hände.

– Min kompis Ronja gick före över vägen. Jag kom efter och kände plötsligt att någonting träffade mig, säger Juni Laurén. Sedan flög jag ner i diket.

Juni fick hjärnskakning och en spricka i bäckenet. Kompisen Ronja blev också påkörd men klarade sig nästan oskadd. Hon såg vad som hände.

– Juni fick en rejäl smäll av bilen. Själv hann jag kasta mig undan och träffades bara lite, säger Ronja Andersson.

Hörde skriken och rusade ut

Ronjas mamma Tanja Andersson stod i sitt kök när hon hörde skriken och rusade genast ut.

– Jag såg bussen åka iväg. Sen mötte jag Ronja som haltade och skrek att Juni ligger i diket.

Sekunderna senare var hon framme vid diket och kommer aldrig att glömma den syn som mötte henne.

Varnar för fler olyckor

60 kilometer i timmen är högsta tillåtna hastighet på den här vägsträckan. Bilföraren friades helt från ansvar men även om han inte körde för fort så är det många andra som gör det, enligt Tanja Andersson. Hon befarar att det snart händer fler olyckor som kanske inte slutar lika väl som den här gjorde.

12-åriga Juni Laurén är fortfarande trött efter olyckan och orkar inte alltid gå hela dagen i skolan.

– Jag tänker ibland på vilken tur jag ändå hade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.