Det har gått tretton år sedan en man dömdes för att brutalt ha dödat sin ex-sambo med en yxa. Foto: SVT

13 år sedan yxmordet i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu tretton år sedan en kvinna mördades brutalt med en yxa av sin ex-sambo i Piteå. SVT träffade en av dem som då startade mansuppropet för kvinnofrid.

– När kvinnor blev misshandlade och dödade så blev det ganska små notiser. Men i samma veva så hände ju det här björnöverfallet på en man någonstans i Jokkmokk och det blev jättestort och då bestämde vi oss för att göra någonting, säger prästen och feministen Peder Jonsson som var en av intiativtagarna till mansuppropet för kvinnofrid i Piteå.

Började med en insändare

Det brutala yxmordet blir droppen för tre män som skriver en insändare.

Intiativtagarna får gehör och 150 män sluter upp i en sal, nästan lika många står ute i kylan och sympatiserar.

Uppropet blir också en riksnyhet och väcker många mäns engagemang i landet, kanske på grund av det personliga tilltalet från intiativtagarna.

– Jag har fyra döttrar. Ska mina flickor växa upp med att halva befolkningen är potentiella misshandlare av tjejer och kvinnor, det vill man ju inte, säger Peder Jonsson.

Uppropet tystnar

Kvinnomordet i Piteå blir inte det sista.

Enligt BRÅ:s statistik har konstaterade fall av dödligt våld mot kvinnor i Sverige ökat från 25 till 29 kvinnor per år mellan 2011 och 2016.

I statistiken finns den 20-åriga kvinna som dödades och styckades i Boden 2013.

Och då har det lokala uppropet i Piteå redan tystnat.

– Men frågan har fångats upp av andra nätverk och jag kan tänka mig att piteåuppropet blev en tändande gnista på något sätt. Och när metoo kom så kopplade jag ju direkt till det, säger Peder Jonsson.

Hopp om framtiden

Och prästen och feministen från Piteå har stor framtidstro på att det kommer att bli bättre och tryggare för kvinnor framöver.

– Jag tänker så här att miljörörelsen hade ett enormt motstånd och var ju hånad och baktalad när den startade för 60 år sedan. Och idag finns det inte en människa eller företag med minsta lilla självrespekt som skulle nonchalera miljöfrågornas betydelse för vårt samhälles överlevnad. Och jag lever på hoppet att det är likadant med de här frågorna om relationen mellan män och kvinnor och respekten, säger Peder Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.