13-åriga Katja Illarionova är målvakt i Kalix bandys damlag. Foto: SVT

13-åring vaktar målet när dambandyn i Kalix återuppstår

Uppdaterad
Publicerad

Dambandyn i Kalix har återuppstått. I premiären i helgen möter man Umeå och då har laget en 13-åring i målet.

På lördag är det dags igen för dambandy i Kalix. Laget är ungt, alla utom en är tonåringar och nu ska man spela i näst högst serien, allsvenskan.

– Jättebra att dambandyn kommer igång igen i Kalix, säger målvakten Katja Illarionova som med sina 13 år är en av dom yngsta laget.

Storasyster Tanja, 15 år, håller med. Systrarna har helt olika roller i laget. Katjas uppgift är alltså att förhindra baklängesmål, medan Tanja är anfallare och skarpskytt.

– Jag har inte tipsat Katja hur hon ska stoppa andra storskyttar, säger Tanja. Det vet hon så bra själv.

– Det där är nog inte riktigt sant, svarar Katja med ett skratt.

Tanja Illarionova, Kalix bandy dam. Foto: SVT

Jämställdhetsfråga

Wilma Gunnari, Kalix Bandy dam. Foto: SVT

Lagkapten är 19-åriga Wilma Gunnari som ser dambandyn som en viktig jämställdhetsfråga.

– Det är ett bevis på att Kalix Bandy som förening börjat jobba på ett mer jämställt sätt. För mig personligen är det väldigt roligt att det nu inte bara finns herrlag utan också damlag.

Tränare är den synnerligen välmeriterade Andrej Nuzdinov med bakgrund i Dynamo Moskva, men också i Kalix herrlag. Det här är hans första damlag.

– Jag tycker det är lättare att träna tjejer. Dom gnäller inte över vare sig dålig is eller något annat utan kör bara på. Många spelar dessutom fotboll på sommaren och har visat sig ha mycket bättre fysik än jag trodde.

Andrej Nuzdinov, tränare Kalix Bandy dam. Foto: SVT

Pappa var bandystjärna 

Men åter till systrarna Illarionova. Ni kanske anar att de har bandypåbrå och det stämmer. Farbror Michail var storstjärna i Kalix för 20 år sen.

– Det är klart att han är en stor källa till inspiration, säger Tanja. Att han kunde bli så bra är en vägvisare för oss.

Kan ni rentav bli ännu bättre än honom?

– Om vi tränar bra och kämpar riktigt hårt så kanske, säger Katja.

Systrarna Tanja och Katja Illarionova, spelar båda två i Kalix Bandys damlag. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.