Fjortonårige Rahman Kusnetzov i Gällivare ska utvisas till Kirgizistan efter åtta år i Sverige. Det vill varken han eller klasskamraterna acceptera.

Fjortonårige Rahman utvisas efter åtta år i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Efter åtta år i Sverige ska fjortonåriga Rahman Kusnetzov utvisas. Nu kämpar elever och lärare på hans skola i Gällivare för att han ska få stanna.

Rahman Kusnetzov var sex år när han kom till Sverige med sin mor från Kirgizistan. Efter åtta år i Sverige har de fått beslut från Migrationsverket att de ska utvisas.

Elever och personal på Hedskolan där Rahman går menar att man inte kan skicka ut familjen efter så många år i Sverige. De har bland annat startat en namninsamling för att Rahman och hans mor ska få stanna i Sverige och har samlat in runt 1.000 namnunderskrifter.

”För mig är han svensk”

Vänner säger att de inte vet hur levnadsförhållanden är i Kirgizistan men att de vet att han har växt upp i Sverige och att han alltid kommer vara lika mycket svensk för dem som de själva är.

–  Jag fattar inte varför Migrationsverket har tagit ett sådant beslut. Han har varit här i åtta år och för mig är han svensk. Jag tycker det är för jävligt, säger klasskamraten Jack Larsson.

Läraren Nadia Hill håller med.

–Jag har svårt att förstå, att låta honom vara i Sverige i åtta år och bygga upp ett helt liv med skola, kompisar och ett socialt liv med nätverk och sen plötsligt är det bara hejdå. Jag förstår inte att man kan göra så, det känns ondskefullt, säger hon.

– Det känns bra att man har stöd av goda vänner, som nästan är som min familj, som alltid hjälper mig, säger Rahman Kusnetzov.

”Måste vara ett misstag”

Enligt beslutet från Migrationsverket har inte Rahman Kuznetsov och hans mor tillräckliga skäl för att de ska vara flyktingar. Migrationsverket skriver i beslutet att han delvis har anpassat sig till svenska förhållanden men att familjen inte har rätt till uppehållstillstånd och därför ska utvisas från landet.

– Man tror att det måste vara ett misstag, det kan inte vara rimligt att säga att han bara delvis har anpassat sig efter 8 år i Sverige av sitt 14 år långa liv, säger Nadia Hill.

– När jag fick reda på beslutet blev jag arg och ledsen, jag visste inte vad jag skulle göra. Det är fel beslut, jag har gått i skola här sen ettan, har vänner och byggt upp mitt liv här och nu blir jag utslängd. Mitt liv är helt förstört, säger Rahman Kusnetzov.

Skrivit till Kungen

Rahman har skrivit ett brev till Kungen där han berättar att han är 14 år och att han har bott 8 år i Sverige, alltså längre tid än i Kirgizistan, och att han har en stor rädsla för att behöva lämna Sverige som familjen tycker är hemlandet.

– Jag skrev om beslutet och frågade om han kan hjälpa mig och att jag kommer att ge tillbaka allt genom att representera Sverige i brottning.

Kompisen chockad

Rahman är en omtyckt kamrat både i skolan och i brottningsklubben Gällivare sportklubb. Han är en lovande brottare rankad som nummer fyra i Sverige i sin klass och är uttagen till ett ungdomslandslagsläger. Även brottningsklubben i Gällivare har deltagit i namninsamlingen. En av Rahmans bästa vänner är Emil Hansson, klubbkamrat och brottare. Han säger att Rahman alltid har funnits där för honom.

– Han är som en bror för mig. Jag trodde att han skulle få stanna, jag blev chockad när jag fick beskedet. Han är min bästa vän alla dagar, säger Emil Hansson.

Beslutet överklagas

Migrationsverkets beslut att utvisa familjen kommer att överklagas och de som kämpar för att Rahman och hans mor ska få stanna funderar vidare på hur de kan agera för att beslutet ska ändras.

– Vi måste hjälpa dem med allt vi bara kan. Måste vi så får vi väl ställa oss utanför Migrationsverket och berätta för dem att vi vill ha kvar honom. Vi förstår inte att någon vill plocka bort honom från oss, beslutet måste ändras, säger Nadia Hill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.