Här misstänks minst en av våldtäkterna ha ägt rum. Foto: SVT

Två unga män häktade misstänkta för våldtäkt mot barn

Publicerad

Två unga män, 16 och 17 år gamla har häktats misstänkt för sex fall av våldtäkt mot barn.

För drygt fyra veckor sedan fick polisen in en anmälan om en misstänkt våldtäkt som ska ha skett i eller vid den hiss som finns i gångtunneln vid Bodens järnvägsstation. Efter det ska ytterligare fem våldtäkter ha inträffat på olika platser i Boden.

En målsägande

Polisen har sedan dess arbetat med ärendet och i fredags anhölls 16-åringen på sannolika skäl misstänkt för fyra fall av våldtäkt mot barn. Igår häktades han.

Även 17-åringen häktades, på sannolika skäl misstänkt för två fall av våldtäkt mot barn.

Enligt åklagare Anna Väppling har brotten begåtts mot en och samma person.

– Det är sex olika gärningar begångna under två dagar på olika platser i Boden, säger jouråklagare Anna Väppling. Men brotten har inte begåtts tillsammans och i samförstånd.

”Hör inte till vanligheterna”

Den ene, 16-åringen, var 15 år gammal när brotten ska ha begåtts och att häkta en så pass ung person är en relativt ovanlig åtgärd.

– Det är ovanligt, det hör absolut inte till vanligheterna, säger chefsåklagare Thomas Ennefors vid åklagarkammaren i Luleå.

Vad krävs för att få en så pass ung person häktad?

– I lagtexten står det synnerliga skäl så det handlar om avvägningar om brottets allvar och de särskilda häktningsskälen vilka oftast är för att underlätta utredningen och förhindra fortsatt brottslighet.

Vad är alternativet till häktning?

– Det skulle vara om socialtjänsten går in och omhändertar den unge, vilket är det vanligaste.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.