När de nya besiktningsreglerna börjar gälla får vissa fordon ett nytt datum för nästa besiktning. Foto: TT

Drygt 17.000 fordon riskerar körförbud

Publicerad

Drygt 17.000 fordon i Norrbotten får en förändrad besiktningsperiod. Om ägarna inte uppmärksammar detta riskerar bilarna att få körförbud.

Förändringen innebär att fordonen får ett nytt datum och kortare tid till nästa besiktning. I glappet mellan de nya och gamla reglerna gäller det därför för bilägare att se upp så att deras bilar inte får körförbud.

När de nya besiktningsreglerna börjar gälla får vissa fordon ett nytt datum för nästa besiktning. Ett datum som ligger närmare i tid.

”Datumet kan vara felaktigt”

Därför uppmanar nu Transportstyrelsen alla fordonsägare att kontrollera vilket datum som gäller för dem, speciellt om deras fordon är besiktat i början av sin senaste besiktningsperiod. Fordonsägare kan själva gå in och se vilket besiktningsdatum som gäller för just deras fordon

–  Vi uppmanar alla fordonsägare att bortse från datumet på det senaste besiktningsprotokollet. Datumet för nästa besiktning kan vara felaktigt, eftersom det baseras på de nuvarande reglerna, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Se datum för besiktning

Visa

De nya besiktningsreglerna gör att slutsiffran upphör att styra när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

  •  Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.
  •  Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.
  •  Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer