18 sägs upp på länets stora tidningar

Uppdaterad
Publicerad

Fotograferna försvinner från länets stora tidningar NSD och Norrbottens-Kuriren. Vikande ekonomi ligger bakom beslutet.

Det var en svart tisdag för alla anställda inom mediakoncernen och det visade sig att den oro som många känt under en tid varit befogad. Alla sex fotograftjänster dras in från NSD och Norrbottens-Kurirens redaktioner.

Alla ska fota själva

Erik Ranängen, vi för Norrbottens media, säger att koncernens nyheter konsumeras mer än någonsin, men att det har blivit en förskjutning mot sociala medier.

– På nätet är det lite andra kvaliteter som efterfrågas. Snabbhet kanske mer än den klassiska fotografiska bildkvaliteten, men den är också viktig för papperstidningen, säger han och fortsätter:

– Vi kommer att lösa det genom att alla redaktionella medarbetare ska fotografera själva och vi kommer att köpa in frilansfoto när vi behöver den kvaliteten. Så vi kommer att ha foto kvar, säger Erik Ranängen, vd för Norrbottens media.    

Förlust hotar

Totalt försvinner 18 tjänster på Norrbottens media. Förklaringen till det drastiska neddragningen är den vikande ekonomin, både när det gäller annonser och prenumerationer.

Enligt de fackliga företrädarna innebär det att 23 journalisttjänster har försvunnit på ett drygt år om den förra neddragningen av redigerare räknas in.

Men ledningen har under dagens information sagt att koncernen kan gå med förlust nästa år om ingenting görs.

– Vi behöver säkerställa den digitala omställningen som vi står inför. Vi måste ha resurser för att klara det. Vi behöver alltså jobba mer rationellt och effektivt och därför genomför vi dessa förändringar, säger Erik Ranängen.

Nya sparpaketet:

Fotografer:  – 6 tjänster

Duo/Extra:  – 4 tjänster.

Norrbotten24:  – 3 tjänster.

Distribution, privatmarknad, tryckeri, kundtjänst, annonsavdelning:  – 5 tjänster eller en tjänst på varje avdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.