Under torsdagen slog Hovrätten fast Tingsrättens dom i härvan med falska jägarbevis. Bilden är ett kollage och har inte med händelsen att göra. Foto: TT

18 månaders fängelse för falska jägarbevis och muta

Publicerad

Hovrätten slår fast Tingsrättens dom. En man i östra Norrbotten får 1,5 års fängelse för bland annat delaktighet i en härva med falska jägarbevis.

Tingsrättens dom kom i december förra året och i dag togs ärendet upp i Hovrätten för övre Norrland. Mannen hade yrkat på en lindrigare påföljd, medan åklagaren tvärtom pläderade för ett skärpt straff.

SVT pratade med polisens nationella operativa avdelning (NOA) när åtalet väcktes.

– Vi har sett att det här har pågått under en femårsperiod. Mellan 300 och 400 personer har fått sina jägarbevis från de här personerna men det behöver inte betyda att alla är falska, sa Per Thörnqvist, utredare på Noas anti-korruptionsgrupp, då.

Döms för två brott

Mannen fälldes senare för grovt osant intygande och grovt tagande av muta. Han dömdes till 1 år och 6 månaders fängelse och den domen slår nu hovrätten fast. Mannen ska dessutom betala 40 000 kronor till staten.

I tingsrätten dömdes även en annan man, också hemmahörande i östra Norrbotten, till villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst för inblandning i samma härva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer